Reklama
  • Poniedziałek, 30 maja 2016 (10:00)

    Skąd ten dziwny posmak w ustach?

Zdarza się czasem każdemu i zwykle szybko mija. Gorzej, gdy trwa dłuższy czas.

Reklama

Pani Ewa zgłosiła się do mnie, bo od kilku tygodni czuła gorycz w ustach.

– Przygotowuję lekkostrawne potrawy, nie przejadam się, a ciągle mam ten gorzki posmak – skarżyła się. – To może być objaw kamicy pęcherzyka żółciowego – powiedziałem.

– A także zatrucia np. substancjami powstającymi podczas grillowania i złej diety: nadmiaru cukru, białego ryżu, tłuszczu, kawy, czarnej herbaty na skutek odkładania się we krwi resztek przemiany materii. – A jak ktoś ma również zgagę? – pytała pani Ewa.

– To może sugerować wrzody żołądka lub dwunastnicy. Zwykle męczy nas wtedy odbijanie i pieczenie w przełyku. Te same objawy są sygnałem nadprodukcji kwasu żołądkowego, czyli tzw. nadkwaśności.

– Jak to się sprawdza? – Zaczyna się od testu wykrywającego bakterie Helicobacter pylori, które przyczyniają się do powstawania wrzodów. Trzeba też zrobić gastroskopię. Należy unikać leków przeciwbólowych i przeciwzapalnych z kwasem acetylosalicylowym. Ale można stosować preparaty, które odkwaszają organizm.

– A może pokarm mi się cofa? – Jeśli tak, to mamy do czynienia z refluksem przełykowo-żołądkowym. Zwykle pojawia się też wówczas nie tylko nieprzyjemny zapach z ust, ale i ból w tzw. dołku podsercowym i duszności. Refluks leczy się lekami zmniejszającymi ilość kwasu żołądkowego. Operację robi się w ostateczności.

Zwykle winne są niedomagania układu pokarmowego?

– Tak, np. również złe wchłanianie pokarmów i zażywanie leków rozpuszczających kamienie żółciowe. Ale taki posmak pojawia się też po preparatach psychotropowych, odchudzających. Towarzyszy cukrzycy (woń sfermentowanych jabłek) i chorobom dziąseł (zapach nieświeżego mięsa). Jednak przyczyny mogą być również inne. – Jakie? – dziwiła się pacjentka.

– Na przykład problemy laryngologiczne, np. drożdżakowe zapalenie jamy ustnej czy choroby zatok lub migdałków. – Czyli przydatna będzie też konsultacja innych lekarzy? – Niekiedy może być konieczna wizyta u urologa, bo taki posmak czasami świadczy o mocznicy, czyli trudnościach z wydalaniem moczu. To schorzenie niszczy nerki.

Pacjent jest wtedy pobudzony, ma nudności, a nawet zaburzenia rytmu serca. Chorobę tę można rozpoznać na podstawie badania moczu i krwi (mocznika, kreatyniny).

Wymaga ona diety, leków odtruwających, a nawet dializ, które oczyszczają krew. – Jakie więc najpierw powinnam zrobić badania? – Na początek wykonamy analizę krwi, moczu i USG brzucha, aby wykluczyć kamicę.

Po badaniach znowu zgłosiłam się do internisty i usłyszałam: – Wszystko jest w porządku, więc teraz skieruję panią na RTG zatok. Tym bardziej, że migdałki są powiększone.

Kiedy wróciłam z wynikiem, lekarz stwierdził: – To stan zapalny górnych dróg oddechowych, w tym zatok. Dam pani antybiotyk. Jeśli to nie pomoże, najlepiej, aby leczenie kontynuował laryngolog.

Gardło i żołądek

Nasz układ oddechowy współpracuje z pokarmowym. Dlatego nieprzyjemny posmak w jamie ustnej powodują nie tylko choroby zębów, dziąseł, ale również zatok, gardła, migdałków podniebiennych.

W gardle rozpoczyna się także przełyk, początkowa część układu pokarmowego, w którego skład wchodzi żołądek, wątroba, dwunastnica i trzustka. Trawią one pokarmy, ale zaburzenia tego procesu są przyczyną zgagi, odbijania się i przykrego smaku w ustach.

Grzegorz Borstern, internista

Chwila dla Ciebie
Więcej na temat:Electronic Arts | Nie | Pani | pacjent | USG | Wszystko | grzegorz | rtg

Zobacz również

  • Od lat mam w dolnych zębach trzonowych plomby z amalgamatu. Powinnam je wymienić, bo podobno emitują opary rtę ci. Ostatnio jednak przeczytałam, że w cza sie ich usuwania rtęć też może przedostać... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.